Тваринництво

Експорт вітчизняного сухого молока не припиняється

Виробництво молока в Україні зростає попри війну, і його треба переробляти. Суттєво збільшити випуск свіжих молокопродуктів, сиру чи сирних продуктів немає можливості. Тому молоко-сировину необхідно сушити в незбираному вигляді або в парі сухе знежирене молоко + масло чи казеїн + масло.

Про це пише Інфагро.

Сухого незбираного молока (СНМ) наразі виробляють мало. Адже один із основних заводів із такою спеціалізацією – під окупацією. Внутрішній попит обмежений, бо не всі кондитери повністю відновили роботу. З експортом такі ж проблеми, як і у виробників інших товарів.

Але в квітні пропозиція СНМ зросла, ціна при цьому висока. Але загалом експорт СНМ залишається незначним.

Водночас виробники сухого знежиреного молока (СЗМ) активізували пошук можливостей для експорту. Транзитні маршрути через Європу ще до кінця не відпрацьовані і поки вдається продавати тільки за можливості подачі контейнерів.

Проте за рахунок поставок до ЄС експорт не припинився навіть у березні, коли з України було вивезено 500-600 тонн СЗМ. Очікується, що у квітні показники експорту зростуть.

Як повідомлялося, у березні котирування сухого молока на світових ринках різко зросло. На останніх торгах GDT індекс цін на СЗМ і СНМ знизився на 4,2% та 4,4% відповідно.