Для пришвидшення ферментації силосу видаляють кисень

Для вдалої ферментації потрібно застосовувати всі найкращі практики заготівлі силосу, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для щільного укладання треба подрібнювати силос на досить дрібні шматочки. Для рівномірного розподілення інокулянту в кормі його вносять на подрібнену масу.
Урожай збирають за найкращої вологості для розвитку молочнокислих бактерій ‒ 35-40% сухої речовини. Люцерна може стати надто сухою в літню спеку й надто вологою в дощовиту погоду.
Кожна з цих ситуацій уповільнює ферментацію та призводить до більшого псування. Бактерії виду Clostridia у вологій люцерні продукують масляну кислоту, але за зниження рН їхня діяльність легко пригнічується.
Для пришвидшення ферментації потрібно видаляти кисень. Для цього стіни силосної ями закривають поліетиленом. Корм доцільно закладати неглибокими щільно утрамбованими шарами за допомогою важкого трактора, насамкінець накривши їх поліетиленом.
Щоб усередину не проникло повітря, силос притискають. Коли силосну яму відкриють, кисень пробудить бактерії, що сплять, і плісняву. Тож поверхню потрібно тримати найбільш прямо і відвантажувати корм швидше, ніж він може зіпсуватися. Для цього, якщо поверхня заширока, можна поділити її на частини і запобігти псуванню.
Раніше ми писали, від чого залежать дози заквасок для внесення в кормову масу.