Тваринництво

Ціна на сире молоко: аби не нижче, – думка

У фермерському господарстві «Маїсс» не вважають катастрофою зниження закупівельної ціни на молоко на 50 копійок, хоча б і воліли кращої.

Падіння ціни на сире молоко – сезонне явище, на яке нашарувалися світові процеси, зокрема здешевлення молока в Європі, блокування експорту й транзиту молокопродукції до Європи, війна та пов’язані з нею падіння попиту на молочні продукти тощо.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer зазначив заступник директора з тваринництва Сергій Нетяга.

«Я вважаю, що з такою ціною ми можемо говорити якщо не про прибуток, то про рентабельність, трохи вищу за нульову, – зауважив він. – Аби не нижче. Були часи набагато скрутніші. Натомість ми на підприємстві не зменшили білкову групу в кормах, не зменшили зарплату працівникам».

Вплив молокозаводів на галузь дуже великий, підкреслив Сергій Нетяга.

«Та наша сировина – не зерно, яке може лежати пів року на елеваторі й чекати вигіднішої ціни. Ми мусимо її щодня реалізувати, – пояснив він. – Молокозаводи ж завжди у виграші, вони навіть ніколи не беруть кредитів. Це – одна з небагатьох переробних галузей, яку кредитує виробник сировини: молокозавод бере в нас молоко, переробляє, віддає продукцію на реалізацію, отримує кошти й розраховується з нами. Жоден молокозавод не розраховується наперед за сировину. Тому кожен із них має борг перед молочними фермами, яким користується певний час».