Чому ксиланаза так важлива для птиці
Ксиланаза ‒ надважливий фермент у птахівництві. Розчинні NSP-волокна створюють ефект в’язкості. Натомість у нерозчинних NSP-волокнах замкнено поживні речовини, пише журнал «Наше птахівництво».
Розчинні фракції накопичують воду, таким чином збільшується в’язкість кормових мас, знижується швидкість проходження корму. До того ж вони стимулюють рост мікрофлори, що, своєю чергою, може призвести до дисбактеріозу, зниження кишкової засвоюваності крохмалю, жиру й білка, посилення ферментації в кишківнику.
Нерозчинні NSP-волокна створюють так званий ефект клітки. За допомогою флуоресцентної мікроскопії можна побачити в мікроструктурі пшениці білок, крохмаль і стінки клітин, які закривають поживні речовини. Й основне завдання ксиланази ‒ зруйнувати ці стінки. Адже руйнування волокон клітинної стінки (наприклад, за допомогою технології та ферментативного гідролізу) вивільняє додаткові поживні речовини.