Тваринництво

Частка енергоресурсів у витратах на виробництво свинини може зрости до 8-10%

Частка енергоресурсів у витратах на виробництво свинини може зрости до 8-10%
Найпершим показником ефективності виробництва є кількість поросят на одну свиноматку

Протягом 2022 року собівартість виробництва свинини у більшості вітчизняних операторів коливалася незначно – близько 10%, як порівняти з 2021 роком.

Такі дані озвучила керівниця аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» (АСУ) Олександра Бондарська, підбиваючи попередні підсумки ефективності свиногосподарств за результатами трьох кварталів минулого року.

Істотне здешевлення ключових кормових культур «з’їло» подорожчання їх доставки, імпортних кормових інгредієнтів. Відповідно повної і суттєвої оптимізації витрат на годівлю досягли далеко не всі оператори, зауважила вона.

«У 2023 році до невизначеності з витратами на корми додасться зміна витрат на енергоресурси, – наголосила Олександра Бондарська. – Відключення електропостачання у IV кварталі вже істотно позначилися на структурі виробничих витрат. Якщо в попередні періоди питома вага витрат на енергоресурси сягала 4-5%, то, за попередніми оцінками операторів, у IV кварталі це вже 6-6,5%, а цього року, за песимістичними прогнозами, може зрости до 8-10% від загальних витрат на виробництво свинини».

Середня закупівельна ціна живця свиней протягом трьох кварталів була помітно вищою за собівартість у деяких гравців. І це сформувало певний запас міцності, фінансову подушку для покриття недоотриманих прибутків у попередні роки та розвитку на наступний період.

«Проте, згідно з опитуванням АСУ, яке щомісяця охоплює понад 110 ключових операторів, лише кожен п’ятий із них озвучує готовність реалізувати якісь плани розвитку, – зазначила Олександра Бондарська. – 80% же операторів обирають роботу у штатному режимі, аби вирівняти виробничі плани, вийти на сталі показники, і не готові ризикувати інвестиціями до завершення активної фази війни».

Та низка проактивних операторів оновлює і маточне поголів’я, виходить на свої планові потужності, зокрема переходячи на власну відгодівлю, модернізує й добудовує комплекси.

«Однак навіть той приріст на ринку свинини, який маємо за рахунок 20% операторів, поки не перекриє втрат ринку, – зауважила Олександра Бондарська. – Тож це формує певні передумови для підтримки внутрішньої ціни на свинину».

Нагадаємо, у 2022 році ціни на свинину живою вагою вийшли на абсолютно нові межі. Виробництво свинини очікувалося на рівні 625 тис. тонн.