Тваринництво

Борошно з чорної львинки та з равликів ефективно в годівлі тварин і птиці

Борошно з комах може бути альтернативним джерелом протеїну, незамінних і замінних амінокислот, а також має перспективи для виробництва нетипових для сільського господарства біотехнологічних продуктів, як-от олії, протеїнові ізоляти від перероблення комах.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Учені ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок дослідили амінокислотний склад борошна з чорної львинки, цвіркунів і равликів (див. таблицю). Вони з’ясували, що в борошні з цвіркунів ‒ найнижчий уміст замінних і незамінних амінокислот проти інших видів борошна з комах, бо значну частину цвіркунів становить кератин. Виняток ‒ гліцин, серин, які в межах похибки суттєво не відрізняються від їхнього вмісту у двох інших зразках, а також цистин, якого на 8,7% більше, ніж у борошні з личинок чорної львинки і на 15,8% ‒ ніж у борошні з равликів.

Амінокислотний склад борошна з комах, %

Найбільше амінокислот містить борошно з личинок чорної львинки. В ньому вища і засвоюваність амінокислот. Крім того, воно багате на сірковмісні амінокислоти, триптофан і гістидин, як порівняти з іншими видами сировини.

Отже, за вмістом незамінних амінокислот найціннішими є борошно з личинок чорної львинки та з равликів. Тому ці продукти ефективні в годівлі тварин і птиці.

Як повідомлялося, ферма Catfish from Pavlysh вирощує личинок чорної львинки й виробляє білковий концентрат.