Білок жита краще збалансований за незамінними амінокислотами, ніж білок пшениці
В умовах дефіциту зерна для птиці часто переходять на нетрадиційні корми. До таких кормів належить жито.
У повнораціонні комбікорми для птиці можна додавати не більше як 15% жита без негативного впливу на її продуктивність.
Найбільше жито містить вуглеводів із незначною кількістю води, білків, жирів, золи й харчових волокон.
Білкових (азотистих) речовин трохи менше, ніж у пшениці – від 10% до 17%, складаючи в середньому 13,5%.
У житі є білки: гліадин, глютенін, глобулін, альбумін, найбільше гліадину (близько 4% сухої речовини). Крім того, білкові речовини жита відрізняються тим, що значна їх частина (близько 30% загальної кількості білка) розчинна у воді. Енергетичне співвідношення білків, жирів і вуглеводів становить 14:7:79%.
Жито не поступається пшениці за вмістом сирого протеїну, метіоніну, містить більше лізину й менше клітковини. При цьому білок жита краще збалансований за незамінними амінокислотами, ніж білок пшениці.
Особливістю вуглеводного комплексу жита є наявність слизових речовин, добре розчинних у воді. Серед вуглеводів жита перше місце за кількістю належить крохмалю (57-63%). Крохмаль жита мало відрізняється від крохмалю пшениці, але він має інші властивості, зокрема, легше клейстеризується.
Жито багатше на цукри (глюкозу, фруктозу й сахарозу), ніж інші хлібні злаки. Вміст безпосередньо редукційних цукрів становить у ньому близько 0,3%, а сахарози – до 4-6%.
Характерною особливістю вуглеводного комплексу жита є наявність значної кількості розчинних полісахаридів. Через це загальний уміст водорозчинних речовин у житі більше ніж удвічі перевершує вміст їх у пшениці.
Також жито багате на вітаміни, макро- та мікроелементи.
Додати коментар