Овочі-Ягоди-Сад

Роботи борються з грибними хворобами винограду та полуниці ультрафіолетом

Дослідники американського Cornell AgriTech разом з норвезькою компанією Saga Robotics розробляють роботизовані агрегати, які можуть самостійно пересуватися плантаціями вночі й освітлювати рослини незначною кількістю ультрафіолету. Це дозволяє пригнічувати борошнисту росу без фунгіцидних обробок при опроміненні раз на 2 тижні.

Про це повідомляє Future Farming.

Двох таких роботів було залучено до випробувань на винограді Шардоне цієї весни на дослідницьких виноградниках Корнельського університету та на винограднику Ентоні Роуда в штаті Нью-Йорк (США).

Типовий виноградник обробляють фунгіцидами від борошнистої роси 10-15 разів на рік. щороку від 10 до 15 разів.

За словами Ленса Кейдл-Девідсона, фітопатолога Міністерства сільського господарства США, грибні хвороби співпрацювали з рослинами-господарями мільйони років, і часто дуже швидко розвивають стійкість до хімічних обробок. Але їх еволюція також дала їм ахіллову п’яту: адаптацію до природних циклів світла і темряви.Тому ультрафіолет згубний для ДНК грибів вночі, коли немає блакитного світла, необхідного для роботи механізму їх відновлення.

Компанія Saga Robotics застосовувала обробку ультрафіолетом на інших культурах, зокрема, на полуниці, де щотижневий вплив короткохвильового УФ був високоефективним для придушення борошнистої роси. Ця технологія також застосовується на огірках і помідорах у теплицях, кабачками, гарбузами, огірками, хмелем, базиліком та промисловою коноплею.

Читайте також: Висока напруга знищує бур’яни у виноградниках