Овочі-Ягоди-Сад

Зібрану спаржу радять охолоджувати і перевозити в спеціальних пакетах

Зібрану спаржу радять охолоджувати і перевозити в спеціальних пакетах

Спаржа – швидкопсувний продукт з дуже високою інтенсивністю дихання, тому після збирання її охолоджують, сортують та підрізають при низьких температурах. А транспортувати найкраще в пакетах з модифікованою атмосферою.

Про це повідомляють в Українському проєкті бізнесрозвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Зібрана спаржа – швидкопсувний продукт, тому що в неї є активно зростаючі тканини та найвища інтенсивність дихання з більш ніж 80 різних фруктів і овочів. Це означає, що швидкість псування завжди пропорційна інтенсивності дихання та температурі культури, – наголосив Анастасіус Сіомос, знавець спаржі, професор овочевих культур Університету Аристотеля в Салоніках (Греція) під час онлайнконсультації учасників UHBDP.

За словами спеціаліста, важливо після збирання застосувати будь-яке охолодження для спаржі, але більш прийнятні гідрокулінг, примусове охолодження повітря та вакуумне охолодження. Найефективніше – гідрокулинг. Підрізка, сортування, згуртування – усі процеси повинні проходити за низьких температур.

Анастасіус Сіомос пояснив, що модифіковане газове середовище дуже ефективне, якщо використовувати правильну плівку, в іншому випадку виникнуть несприятливі наслідки через анаеробне дихання та зростання мікробів. Переваги модифікованого газового середовища в тому, що створюється висока відносна вологість і, як наслідок, запобігається втрата маси, затримується затвердіння, зберігається колір, і верхівки залишаються закритими.

У магазині професор порекомендував зберігати спаржу, як рибу, на колотому льоду. Зелену спаржу краще зберігати вертикально.

Читайте також: «Агро-Фокус» закупив автоматичну лінію для сортування спаржі