Закарпатська виноробня поєднує сучасні технології з природними методами
Компанія «Шато Чизай» змінила підхід до обрізки лози: контролює відстань між вічком і зрізом, щоб уникнути засихання пагонів. Також практикує обмеження врожайності: лоза може дати до 10–15 кг ягід, але для отримання високоякісного винограду агрономи залишають 2–4 кг залежно від сорту та стану рослини.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник виноробні Геннадій Гутман.
«Використовуємо сучасні агрегати для зелених операцій і міжкущового обробітку ґрунту, що дозволяє виконувати більше роботи за менший час, – зазначив він. – Оновили й напівавтоматичні системи внесення захисних препаратів, керовані з кабіни трактора, що підвищує ефективність».
Також «Шато Чизай» використовує мульчування залишками лози після обрізування, які перетворюються на природне добриво.
«Наш головний принцип – гармонія з природою, – резюмував Гутман. – Закарпатський клімат ідеально підходить для виноградарства: м’які дні, прохолодні ночі, достатньо опадів. Тому дотримуємося класичних європейських підходів – точна обрізка, формування куща, контроль навантаження й уважне спостереження за розвитком ягід. Все це виконується вручну, досвідченими виноградарями, які знають кожну ділянку виноградника, та що казати – чи не кожен кущ».
Читайте також: «Шато Чизай» вперше запрошує туристів і студентів на збір винограду