Овочі-Ягоди-Сад

Закарпатці випустили горілку з чорнобильських яблук

ТОВ «Агрофруктсервіс» з села Минай біля Ужгорода (ТМ Перша Закарпатська палинчарня) випустило міцний алкогольний напій – палинку Atomik з яблук, що росли в чорнобильській зоні відчуження. При цьому продукт не радіоактивний, перша лімітована партія була експортована до Великої Британії. 

Про це розповів експерт з розвитку регіонального туризму Закарпаття Олександр Коваль на своїй сторінці у Фейсбук.

«Це супер дистилят, міцний алкогольний напій зі специфічним смаком яблук, по нашому яблучна палинька.

Воду для палиньки було видобуто з Юрського водоносного горизонту, що проходить безпосередньо у зоні ЧАЕС, зі свердловини глибиною 160 м.

Продукт 100% безпечний, це результат наукових досліджень українських та британських вчених, які вивчають можливості використання земель у Чорнобильській зоні», – написав Олександр Коваль.

При цьому він згадав, що 75% прибутку, що отриманий від реалізації продукції “Атомік” буде спрямовано на захист дикої природи зони відчудження та підтримку місцевих громад, що далі живуть на територіях.

Нагадаємо, у 2019 році група британських учених з Університету Портсмута та їхніх українських колег досліджували можливості відновлення та використання територій навколо Чорнобиля. Із малозабрудненого радіацією жита, що росло в зоні відчуження і місцевої води вчені вигнали горілку. Перевірили у найкращих лабораторіях – вміст радіоактивних елементів у горілці Atomik не відрізнявся від того, що містилося в інших горілках.

Читайте також: 29 дрібних виноробів звернулися за ліцензією у спрощеному порядку