За температури вище 16 °С і вологому ґрунті активно розвивається коренеїд столових буряків
Коренеїдом уражуються зазвичай молоді проростки столових буряків у стадіях від проростання насіння до формування другої пари справжніх листків.
Активний розвиток відбувається за температури вище 16 °С і вологості ґрунту не нижче 60%.
Виділені з коренів буряків столових понад 10 видів грибів роду Fusarium більшою мірою уражують проростки рослин за нестачі вологи в ґрунті.
Гриби роду Phoma, які потрапляють у ґрунт із зараженими рослинними рештками і насінням, поселяються й уражують переважно ослаблені рослини, а патогени роду Rhisoctonia домінують на ділянках із високим рівнем ґрунтових вод, у понижених місцях та на кислих ґрунтах.
Сприяють поширенню інфекції несприятливі умови для розвитку сходів, низька якість насіння за наявності високого запасу інфекції в ґрунті.
Утворення кірки на поверхні ґрунту, підвищена кислотність ґрунту, різкі перепади температури також призводять до ослаблення рослин, що є воротами проникнення мікроорганізмів.
Додати коментар