Овочі-Ягоди-Сад

За час війни споживання виноробної продукції впало на 20%

За час війни споживання виноробної продукції впало на 20%

За час повномасштабної війни виноробний ринок України зменшився на 20%, зазначив Володимир Печко, голова ГО «Укрсадвинпром».

Про це повідомляє AgroPolit.com.

«За 2,5 роки війни в Україні залишилося близько 25 тис. га виноградників, тоді як в 2021 році за даними органів статистики, було 41 тис. га. Обсяг виноробного ринку у 2024 році становить 8,371 млн дал, з яких 4,42 млн дал – імпорт і 4,329 млн дал – вітчизняна продукція. Ми бачимо першу негативну тенденцію: у 2021 році обсяг виноробного ринку України був 10,331 млн далл, а зараз 8,371 млн дал, тобто за час війни ринок споживання виноробної продукції впав на 20%», – сказав він.

Представник громадської спілки додав, що за час війни все більше скорочується розрив між імпортною та українською виноробною продукцією на внутрішньому ринку. У 2021 році винний імпорт склав 4,597 млн дал, вітчизняна продукція – 5,734 млн дал. Тобто співвідношення 60% на 40%. Зараз – 48% на 52%, тобто імпорт та вітчизняна продукція зрівнялися.

Володимир Печко уточнив, що за два з половиною роки виноградні насадження України (із врахуванням окупованих територій) розкорчовані на 16 тис. га, тобто на 30-35 % зменшилась кількість виноградників в Україні. 

«Втрачається ринок і галузь, яка була бюджетоутворюючою і давала, наприклад в Одеській області до 70% бюджету, – зазначив голова «Укрсадвинпрому». – В Одеській області постійно відбувається розкорчовка виноградників – там близько 10 тис. га виноградників викорчували. А загалом по Україні за рік закладається лише близько десятка гектарів нових виноградників!  Сьогодні потрібна швидка допомога галузі. Потрібно вирішувати кризову ситуацію у виноробній галузі, бо в ній наступає криза».

Читайте також: Виноробня на Одещині планує розширювати вингорадники та масштабуватися