Як виставити ідеальну температуру зберігання моркви
Ідеальною температурою зберігання моркви є 0,2 …+1 °С. Її можна виставити за допомогою ємності з дистильованою водою, розповів міжнародний консультант зі зберігання Павло Булгаков.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«В ідеалі моркву, що зібрана за температури 12 °С , треба якнайшвидше охолодити до 1 °С. У розрахунок беруться тип сорту (гібрида), вміст сухих речовин, тип зберігання, – йдеться у статті. – Зрозуміло, що чим нижча температура навколишнього середовища, тим менше часу та витрат електроенергії буде потрібно для охолодження до температури зберігання».
За високої температури морква активно дихає, відбувається транспірація й обмін речовин, які супроводжуються виділенням тепла. Під впливом біохімічних процесів деякі речовини, зокрема цукри, розкладаються, разом із тим з’являються нові сполуки. Пригальмувати ці процеси можуть лише низькі температури.
«За температури 12 °С одноразове завантаження камери має становити 10% від загального об’єму. Приміром, завантажують 50–60 т за об’єму камери 500–600 т. Якщо зібрано більше, наприклад, 300 т, то під час охолодження варто робити ротацію контейнерів, використовуючи кілька камер. Або замовляти спеціалістам холодильних установок більший об’єм із розрахунку щоденного навантаження (якщо, звісно, не лякає, що це здорожчить вартість обладнання)».
Якщо зібрана морква має температуру нижче 12° С, то можна одразу виставляти температуру постійного зберігання. Якщо вищу, то рекомендується виставляти на 2–3°С більше, а до температури постійного зберігання знизити, коли камера буде заповнена на 100%.
Повітря, що надійшло з випаровувача, опускається долу, проходить крізь масу продукції й підіймається вгору, де фіксується датчиками. Протягом усього періоду зберігання її контролюють у трьох точках: під випаровувачем (зазвичай там встановлюється загальна для камери температура), на рівні 6–7 контейнерів, що знаходяться напроти випаровувача (найнижча температура) і біля стінки, що знаходиться по діагоналі від випаровувача (найвища температура). Під час завантаження камери й одразу після цього найвища температура деякий період зберігається біля останніх контейнерів.
«Визначити оптимальну температуру зберігання можна за допомогою ванночки з водою, – дає рецепт консультант зі зберігання. – Ця процедура також має значення, якщо датчики не відкалібровані або фермер використовує обладнання уперше. Береться дистильована вода, хоча можна і звичайну. Ванночка ставиться біля контейнера, на який падає найхолодніший струм повітря. Кожен день треба знижувати температуру на 0,1 °С. Як тільки з’являться кришталики льоду, знижування припиняють. Відтоді задається температура, вища від останньої на 0,2 °С. Її й треба тримати постійно».
Читайте також: Моркву не бажано зберігати разом з буряками, і протипоказано – з капустою