Овочі-Ягоди-Сад

Як мінімізувати вплив солей за крапельного зрошення

Як мінімізувати вплив солей за крапельного зрошення

Сади і виноградники на засолених від природи ґрунтах переважно не закладають, тому основна проблема пов’язана з вторинним засоленням і осолонцюванням ґрунтів за зрошення мінералізованими водами.

Так, за використання крапельного зрошення у багаторічних насадженнях з водами підвищеної мінералізації у ґрунті можливе формування локальних осередків підвищеного вмісту солей.

Як правило, вони мають сезонний характер – з’являються у теплий період після поливів і частково промиваються взимку. Якщо відбувається осолонцювання ґрунту, необхідно передбачити внесення хімічних меліорантів, передусім на середньо- і сильносолонцюватих ґрунтах.

Можна покращити якість обмежено придатних зрошувальних вод (другого класу), обробивши їх кальцієвмісними меліорантами – нітратом кальцію, хлористим кальцієм тощо.

В умовах вторинно-солонцюватих ґрунтів не рекомендується застосувати хлоровмісні добрива, передусім калійні.

Засолення ґрунтів під час зрошення можливе перш за все на землях, де піднявся рівень мінералізованих підґрунтових вод. В умовах вторинно-гідроморфних (вторинно-підтоплених) ґрунтів різко погіршується еколого-меліоративний стан, що вимагає облаштування дренажу, періодичних промивок від солей, внесення меліорантів.

Зазвичай для вирощування багаторічних плодових насаджень такі ґрунти непридатні, краще їх використовувати під інші культури.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!