Виноград в теплицях окупився за три з половиною роки
У вирощування столового винограду в теплицях ТОВ «Аврора» із Запорізької вклало $ 70 тис., які змогло повернути через три з половиною роки.
Про це під час конференції «Тепличний бізнес України-2019» розповіла агроном госпдарства Євгенія Нікітюк.
За словами доповідача, у 2011 році сільгосппідприємство встановило 6 неопалюваних теплиць по 4,5 сотки кожна. Сукупна вартість споруд склала $ 60 тис. У теплицях планували вирощувати овочі. Але від овочів відмовилися перевиробництво й висадили виноград. Ще $ 10 тис. пішло на обладнання та саджанці.
Для пришвидшення отримання прибутку насадження ущільнили полуницею.
У кожній теплиці було висаджено 100 кущів винограду та 1,5 тис. кущів полуниці.
«Виноград у теплицях отримуємо в середині літа. Від продукції відкритого ґрунту він відрізняється вищою урожайністю та якістю. Поточні витрати на його вирощування нижчі. У міжряддях можливе вирощування ранньостиглих культур: полуниці, часнику, редису, цибулі. Навіть в екстремальні роки отримуємо гарантований урожай винограду, не зважаючи на обледеніння кущів, безсніжні зими з морозами, значну кількість опадів»,– зауважила агроном.
Перший урожай полуниці дав 250 г ягід з куща, валова виручка з однієї теплиці склала близько $2 тис.
На другий рік врожайність полуниці зроста до 500 г ягід з куща.
На третій рік врожайність полуниці знизилася, а виноград вступив у плодоношення —5-7 кг з куща. Виноград продали по $3-4 за кг.
Через три з половиною роки капітальні витрати окупилися.
На п’ятий рік полуницю вивели з обороту, а виноград «розігнали» до 15-25 кг з куща. З однієї теплиці зібрали 2,5-3 т винограду. Але ціна реалізації у 2015 році знизилася до $ 1-1,5 за кг.
«Для малих фермерів, які мають 2-3 га, вирощування винограду в закритому ґрунті є найбільш оптимальним варіантом господарювання», — підсумувала Євгенія Нікітюк.
Додати коментар