Овочі-Ягоди-Сад

Вірус карликовості сливи робить кісточкові гіркими

Вірус карликовості сливи робить кісточкові гіркими

Вірус карликовості сливи проявляється й на черешні, вишні, абрикосі та персику, спричиняючи хлоротичну кільцеву плямистість черешні та персика, жовтяницю вишні, гомоз абрикоси, зелену карликовість персика. Для запобіганню появи вірусу радять застосовувати лише перевірений безвірусний матеріал. 

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«На вишні цей вірус спричиняє симптоми жовтяниці й опадання листя влітку, на абрикосі — гомозне всихання», – зауважує Тетяна Попович, головний агроном ТМ «ФайноФрут», аспірантка Ужгородського національного університету. 

Проте здебільшого віруси перебувають у латентній формі, не спричиняючи помітних зовнішніх змін.

Під час збирання врожаю плоди мають загострену форму, дрібні, слабко забарвлені та гіркі на смак.

«Щоб таких дерев не було на плантації, слід використовувати лише перевірений безвірусний посадковий матеріал», – радить агроном.

Читайте також:  Як за листям діагностують потреби живлення сливи