Овочі-Ягоди-Сад

Вікно збирання яблук становить 7-14 днів

Вікно збирання яблук становить 7-14 днів

Визначення початку настання знімальної стиглості плодів дає змогу встановити вікно збирання для кожного помологічного сорту, яке залежно від сорту й погодних умов під час збирання урожаю може тривати від  7 до 14  днів. Запорукою та гарантією відмінного збереження продукції є збирання плодів та проведення заходів передзберігального дороблення у зазначений строк, пише в статті в журналі «Садівництво по-українськи» Людмила Шевчук, д-р с.-г. наук, член-кореспондент НААН України, з Інституту садівництва НААН.

«Усі сорти яблук та груш залежно від строків достигання та споживання розділяють на три основні групи: ранні, осінні та зимові. У літніх знімальна стиглість збігається зі споживчою, тобто вони придатні для споживання та перероблення відразу, або трохи згодом після збирання. Для короткотривалих перевезень або зберігання плоди яблуні та груші ранніх строків достигання слід збирати за 7–9 днів до настання споживчої стиглості, коли основне забарвлення шкірочки зелене. В іншому разі вони не будуть транспортабельні, швидко зіпсуються і втратять свої споживчі й товарні якості», – наголошує вчена. 

Вона зазначає, що споживча стиглість яблук тих сортів, які дозрівають у кінці серпня — на початку вересня, а груш — наприкінці вересня, настає через 1–2 тижні після збирання. У холодильниках за забезпечення відповідних умов вони можуть зберігатися протягом 2–3 місяців. 

«Плоди зимових сортів обох зазначених культур, завдяки генетично закріпленій пролонгованій лежкості є найціннішими у групі зерняткових порід, остільки 

період їхнього споживання може тривати до нового врожаю. Знімальної стиглості плоди пізніх сортів набувають у середині вересня — на початку жовтня, а споживчої — під час зберігання», – нагадує Людмила Шевчук.

Читайте також: Зібрані раніше строку яблука гірше зберігаються