Вчені визначили фактори, що відповідають за колір і смак полуниці
Команда дослідників з університету в Уельві (Іспанія) зуміла визначити фактори вирощування, які дозволяють виробникам отримувати полуницю з кращими органолептичними властивостями та привабливим кольором.
Про це повідомляє HortiDaily.
Протягом двох років дослідники використовували аналітичні та статистичні методи для аналізу хімічного складу понад 60 зразків різних сортів полуниці, зокрема сортів Арома, Камароза, Діаманте, Медіна та Вентана. Порівнюючи ці полуниці з відповідною генетичною ідентичністю, вирощеною в безземельних системах та зібраною в різний час року, дослідники виявили, як змінюються їх органолептичні якості та змогли співвіднести їх із кліматичними умовами кожної кампанії.
«Ми відзначили, як їх склад змінювався залежно від кліматичних факторів, таких як температура, сонячна радіація або кількість опадів, а також факторів, пов’язаних з вирощуванням сорту полуниці, врожаєм та часом року, в який він збирається» , – заявила наукова співробітниця з Університету Уельви Марія Анджелес Фернандес Рекамалес.
Дані, отримані з хімічного складу полуниці, показують кількість цукрів, які будуть впливати на смак ягід; рівні антоціанів, що беруть участь у інтенсивності забарвлення плодів, або рівні поліфенолів, які мають антиоксидантні властивості і, отже, корисні для здоров’я.
Дослідникам вдалося встановити за допомогою хімічного аналізу, що сорти Камароса та Вентана мають найкращі харчові якості, а сорти Арома та Вентана мають яскравіше та інтенсивніше забарвлення.
«Результати цієї роботи дозволять виробникам вибирати, якими властивостями вони хочуть мати з полуницею, і дозволять їм вирощувати її в оптимальних умовах», – сказала науковиця.
Дослідники також заявили, що зроблені ними аналізи також можуть бути використані для оцінки харчової безпеки виробничого процесу шляхом відстеження плодів від його походження до тих пір, поки він не потрапить до столу, гарантуючи його якість.
У своїх наступних проектах дослідницька група перевірить, чи дозволяє ця методологія їм знайти конкретні якості в плодах залежно від географічної області походження.
«Ми могли б використати походження полуниці і встановити відмінності між якостями полуниці з Уельви порівняно з полуницею інших країн, таких як Туреччина або Марокко», – сказала дослідниця.
Читайте також:Бджоли показали вченим, що їм подобається полуниця
Додати коментар