Овочі-Ягоди-Сад

В Японії дозволили ГМО-томати

Минулого тижня експертна група міністерства охорони здоров’я Японії дала добро на продаж першої в країні їжі з відредагованої за геномом. Цим продуктом став томат,  геном якого був відредагований, щоб змусити його виробляти більше амінокислоти GABA, що сприяє зниженню артеріального тиску.

Про це повідомляє NHK.

Томат з редагованим геном бувотриманий спільно Університетом Цукуби та біотехнологічною фірмою.

Група експертів заявила, що помідор не містить генів, які б відрізнялися від генів природних сортів. Вони також зазначили, що редагування геному не збільшило кількість алергенів або токсичних речовин.

Положення, запроваджене минулого року, дозволяє продавати продукти, відредаговані геномами, якщо експертна комісія визначить, що ці продукти не вимагають перевірки безпеки. На відміну від них, генетично модифіковані продукти харчування, що містять гени інших живих організмів, повинні пройти перевірку Комісії з безпеки харчових продуктів, щоб отримати схвалення на продаж.

Біотехнологічна компанія заявляє, що продукти, відредаговані геномом будуть маркуватися.

Читайте також: ГМО-баклажани можуть мати на 192% більшу врожайність