Овочі-Ягоди-Сад

В Україні низька якість фундука через неправильне зберігання

В Україні низька якість фундука через неправильне зберігання
Фундук Tonda Di Giffoni

За неправильного зберігання фундука, яке дуже поширене в Україні, протягом двох-трьох місяців в ньому виникають токсичні речовини – афлатоксини.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник компанії Filbert (Одеса) Максим Шейко. 

Через неправильне сушіння ядро відокремлюється від шкаралупи і стає дуже крихким, додав він. У такому вигляді на світовому ринку фундук не продати – він дуже впаде в ціні.

Коли переробному підприємству Filbert почало бракувати власно вирощеного фундука, вони почали шукати його у інших виробників в Україні. Виявилося, що у більшості фермерів – низька якість фундука.

«Багато хто збирає його та сушить буквально на брезенті або на бетоні, оцінюючи ступінь його сухості на око, точніше на дотик, – пояснив Шейко. – Далі запакували в мішки, аби міль не пошкодила і поклали на склад. За такого відношення через якийсь час фундук починає пріти. Волога піднімається, і сприяє виникненню афлотоксинів».

У сезон 2022/2023 одна з українських компаній, яка продавала фундук у шкаралупі до Італії та Словаччини, втратила через низьку якість половину ціни, розповідає Шейко.

«Пізніше вони вирішили продавати вже колотий горіх, але їм дали 4,30 євро – це на жаль теж збиткова ціна, а значить, шлях в нікуди. Тому ми й перебудувалися на переробку», – резюмував власник одеського підприємства.

Читайте також: Весь фундук тепер можна звозити до Одеси