Українські тепличні ягоди можуть конкурувати на ринку ЄС
Ягоди, вирощені в Україні у новітніх теплицях, мають перевагу перед продукцією, яка імпортується на ринок ЄС з Африки та Півдня Європи.
Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповів Юрій Бондарєв, проєкт-менеджер, незалежний консультант із ягідництва.
«Ягоди з Африки та Південної Європи часто мають тверду текстуру і кислу смакову якість, – порівняв він. – Тим часом, ягоди, вирощені в теплицях з використанням новітніх технологій, мають літні характеристики: вони ніжні, ароматні, та смачні, зберігаючи традиційний розмір, колір і сорти».
Збирають такі ягоди на повній стиглості, і вони можуть зберігатися протягом 6-7 днів. Зазвичай відстань до місця реалізації не має перевищувати 1000 км.
У високих скляних теплицях за використання саджанців із закритою кореневою системою полуницю можна збирати 2–3 рази за сезон – у березні-квітні, липні та в жовтні-листопаді, розповідає експерт. Однак протягом зими виробництво ягід стає неефективним через недостатній доступ до світла. Щодо малини та ожини, вони мають тривалий вегетаційний період, тому можливі лише два врожаї за сезон із саджанцями типу long cane.
Читайте також: Підприємці з Вінничини збудували ягідні тунелі за допомогою грантів