У Європі прогнозують на 15% менше органічних яблук
Європейський урожай органічних яблук цього року буде приблизно на 15% нижчим через пошкодження морозами та погані умови цвітіння. Якщо попит продовжить зростати, пропозиції, ймовірно, буде недостатньо. Також прозвучала тривога щодо зростання витрат виробництва органічних яблук: за останні три роки вони зросли приблизно на 0,25 євро/кг. Про це стало відомо під час загальної зустрічі Європейського біообст-форуму (EBF) 18 червня в Равенсбурзі, Німеччина.
Про це повідомляє NFO.
Прогноз урожаю органічних яблук на сезон 2024 року став однією з тем наради. Очікується, що цього року врожай буде приблизно на 15 відсотків нижчим через пошкодження морозами та погані умови під час цвітіння в деяких європейських регіонах.
У регіонах, де вжито профілактичних заходів для захистусадів – наприклад, у вигляді протизаморозкового дощування та протиградових сіток – очікується стабільніша врожайність.
Під час зустрічі представники різних органічних фруктових регіонів Європи також поділилися витратами на виробництво органічних яблук. Що вразило, так це те, що витрати – з історичної точки зору – різко зросли в усіх регіонах за останні три роки. Для цього було кілька регіональних причин, таких як підвищення мінімальної заробітної плати, ціни на енергоносії, витрати на механізацію та вирощування нових сортів.
Загалом собівартість продукції зросла приблизно на 25 центів за кілограм. Якщо врахувати компенсацію інфляції, виробник органічних фруктів стикається з падінням обороту майже на 30 центів за кілограм порівняно з попередніми роками. У результаті багато виробників органічних фруктів стикаються з серйозними проблемами ліквідності.
В емоційній дискусії під час зустрічі було зазначено, що ці подорожчання не перекладаються на ринок. Проте ще один рік без коригування ціни неможливий, було зроблено висновок. Щоб покрити збільшені витрати, виробникам доведеться отримувати вищі ціни.
Читайте також: Собівартість органічних яблук нижча, ніж у конвенційних