У неохолоджуваному сховищі осінні сорти груші можуть зберігатися до 100 днів
Плоди груші значно вибагливіші до способів збирання, пакування й умов зберігання порівняно з яблуками.
У холодильному фруктосховищі грушу перші 7-10 днів після закладання слід витримувати за температури +7-10 °C. У цей час у плодах відбувається перетворення крохмалю на цукри. Після цього температуру плодів слід поволі, з добовим кроком у 1-2 °C, опустити до температури зберігання. Оптимальною температурою для зберігання груші є діапазон від 0 до +2 °C.
Плоди груші на зберіганні вразливі до від’ємної температури. Їм властиве задубіння м’якуша, воно має сортову специфіку й проявляється під впливом температури, нижчої за 0 °C. Зокрема, у плодів сорту Смерічка і Говерла м’якуш за мінусової температури твердне й у режимі дозарювання (+15-20 °С) уже не розм’якшується.
В інших сортів груші після мінусових температур м’якуш за витримування протягом 7-10 днів при +18-20 ° С пом’якшується й набуває приємного смаку й аромату. Особливо це стосується сортів Золотоворітська, Етюд, Черемшина.
У ранньозимового сорту Золотоворітська за зберігання у звичайному сховищі період споживання плодів закінчується в другій половині грудня – першій половині січня, в оптимальних умовах холодильника врожай зберігається до кінця травня.
За зберігання у холодильнику плоди сортів Етюд, Черемшина та Бере Київська можна споживати до кінця лютого – середини березня. Якщо врожай зберігається у звичайному плодосховищі, ці плоди споживаються у січні – першій половині лютого.
У неохолоджуваному сховищі осінні сорти груші можуть зберігатися 40-100 днів – наприкінці цього терміну товарність плодів буде високою – на рівні 90-95%.
Сорти груші, в яких плоди дозрівають взимку, у звичайному сховищі зберігаються 90-120 днів (Роксолана, Бере Київська), сорти Золотоворітська, Етюд, Черемшина – до 100 днів. У сорту Роксолана плоди перед реалізацією потрібно обов’язково дозарювати протягом 7-14 днів за температури +15-20 °С.
Додати коментар