Овочі-Ягоди-Сад

У Канаді створили біоактивну пакувальну плівку для полуниці

У Канаді створили біоактивну пакувальну плівку для полуниці

Вчені Національного науково-дослідного інституту Канади (INRS) розробили біоактивну пакувальну плівку для суниці садової, якадопомагає зберігати ягоду свіжої до 12 днів. 

Результати дослідження були опубліковані в журналі Food Hydrocolloids.

Пакувальна плівка зроблена з хітозану – речовини, яка міститься в панцирах молюсків і має властивість стримувати зростання цвілевих грибів. Також плівка містить ефірні масла і наночастинки з антимікробними властивостями.

«Пари ефірної олії захищають полуницю, а якщо плівка контактує з плодами, то хітозан і наночастинки запобігають потраплянню цвілі і хвороботворних мікроорганізмів на поверхню ягід», – повідомила Монік Лакруа, професор INRS і експерт в області науки про продукти харчування.

Також пакувальна плівка показала антимікробну ефективність щодо патогенів Escherichia coli, Listeria monocytogenes і Salmonella Typhimurium.

На 12-й день досвіду зі зберігання вчені зафіксували 55% втрат для контрольного зразка суниці, 38% для ягід, які зберігалися в упаковці з нової плівки, і 25% для упакованої ягоди, що зазнала іонізуючого опромінення. Опромінення не тільки дозволило збільшити термін зберігання, але також допомогло зберегти більшу кількість поліфенолів в ягодах. Ці молекули надають суниці колір і мають антиоксидантні властивості.

Читайте також: Пакети, що містять діоксид сірки зберігають лохину значно довше