Турецькі тепличники конкурентніші завдяки геотермальній воді
У той час як багато європейських виробників припинили зимове виробництво через високі ціни на газ, експорт томатів з Туреччини зростає. У цій країні теплиці опалюють завдяки геотермальним джерелам, а економити електрику на штучному досвічуванні дозволяє географічне розташування, зазначає FreshPlaza.
«Тут, у Туреччині, ми опалюємо теплиці геотермальною водою, яка набагато дешевша за газ, – зауважив Фатіх Кердемірчі з групи компаній Kurt. – Жоден виробник у Туреччині не використовує газ. Деякі використовують вугілля, але більшість виробників у нашому регіоні, регіоні Егейського моря, використовують геотермальну воду».
Це одна з причин для пропозиції конкурентних цін та зростання експорту томатів з Туреччини до Європи.
У той же час геотермальна енергія не єдине, що приносить користь турецьким виробникам.
«Ніхто в Туреччині не використовує штучне освітлення, – зазначає Фатіх Кердемірчі. – Ми отримуємо тут багато сонячного світла. Якщо у вас є опалення та достатньо світла, це все, що вам потрібно для виробництва хорошого продукту. Усе це робить Туреччину гарною необов’язковою країною для доставки більше продукції на ринок ЄС».
Читайте також: У полуничній теплиці сонячне опалення зекономить половину газу