Томати втратили смак на догоду красі й транспортабельності
У другій половині ХХ ст. селекціонери зрозуміли, що на успіх овочів і фруктів впливає їх краса. При цьому потрібно було зберегти транспортабельність. Тому сучасні плоди виглядають більш стиглими раніше, ніж коли вони по-справжньому достигнуть, повідомляє видання N+1.
«До другої половини XX століття селекціонери зрозуміли, що на комерційний успіх овочів і фруктів впливає їхня краса – і впритул зайнялися тим, щоб ті виглядали симетрично, привабливо і добре зберігали свою форму. Але при цьому їм також потрібно було зберегти їх транспортабельність, яка набагато вище у незрілих плодів. Таким чином, аромат і смак помідори втратили просто тому, що випали з уваги компаній-виробників, – зазначається у статті. – Супермаркети заповнилися сортами, які добре переносять тривале транспортування і при цьому смачно виглядають. Іншими словами, селекція була спрямована на те, щоб плоди ставали червоними раніше, ніж по-справжньому дозріють».
Як пише N+1, в середині 2010-х міжнародний колектив, до якого увійшли вчені з Китаю, США, Іспанії та Ізраїлю, спробували з’ясувати, чому помідори стали менш смачними. Дослідники з’ясували, що справа в селекції.
Два роки тому інша група вчених за допомогою спеціального алгоритму з’ясувала, що сучасні томати під час одомашнення і селекції втратили 4873 гена. З одного боку, це дозволило їм прижитися в різному кліматі, з іншого – вплинуло на смак. Серед втрачених генів, наприклад, виявився TomLoxC (цей ген бере участь у виробленні летючих з’єднань апокаротеноідов, які надають помідорам запах). Продовживши експерименти, команда в наукових цілях отримала ароматні і смачні томати-черрі. Автори роботи вважають, що результатами їх дослідження можуть скористатися виробники насіння.
N+1 зазначає, що генна інженерія могла б допомогти повернути смак і аромат помідорів, але її застосування обмежене в багатьох країнах.
Читайте також: Виробники томатів переходять на вирощування смачніших плодів