Овочі-Ягоди-Сад

Столовий виноград вигідно вирощувати невкривним, на перголі

Столовий виноград вигідно вирощувати невкривним, на перголі

За підрахунками Анатолія Бачинського, виноградара-селекціонера з Київської області на 2 га виноградника найвигідніше вирощувати невкривний столовий виноград на перголі. 

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«Окупність невкривного винограднику — 8 років, вкривного — 7 років, – підрахував Анатолій Бачинський. – При цьому собівартість отриманої продукції столового винограду на перголі набагато нижче завдяки відсутності ручної праці під час вкривання на зиму й відкривання навесні, а також завдяки майже повній відсутності підв’язування пагонів протягом сезону».

За розрахунком виноградаря, максимальна врожайність на перголі за вирощування винограду буде 50 т/га, а на вертикальній шпалері всього 33 т/га. 

«Це обумовлено загальною площиною листкової поверхні (яка за вирощування винограду на перголі в 1,5 раза більша) та сумою сонячної радіації, яка впливає на розвиток кущів і набір цукру ягодами, – пояснив він. – Причому вже після строку окупності родючого винограднику на перголі річний дохід буде майже в два рази більший, ніж на шпалері. Для перголи: 2 310 000 – 873 720 = 1 436 280 грн. Для вертикальної шпалери: 1 732 500 – 873 720 = 858 780 грн. Тому надалі розвиток невкривного винограднику буде більш економічно вигідним і прибутковим, а собівартість продукції нижча».

Читайте також: Виноградарство в центрі України має використовувати морозостійкі сорти