Овочі-Ягоди-Сад

Стійкість рослин до приморозків залежить від вмісту спирту, цукрів та бактерій

Стійкість рослин до приморозків залежить від вмісту спирту, цукрів та бактерій

Cтійкість рослин до пошкоджень, які завдають приморозки, залежить від низки чинників, зокрема від умісту цукрів і спирту в тканинах рослин, а також від бактерій, що сприяють формуванню кристаликів льоду. 

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи»

«Ушкодження виникають унаслідок замерзання рідини всередині клітин або в міжклітинному просторі, – зазначає Роберт Сас, дорадник Інституту практичного садівництва (IPSAD, Копана, Польща). – Якщо температура повітря падає нижче за 0°C, це не означає автоматичне ушкодження тканин рослин. Чим вища концентрація розчинених речовин у біологічних рідинах клітин — тим нижча температура їхнього замерзання. Загалом ці рідини можуть піддаватися значному переохолодженню й не замерзати навіть за температури, що доходить до –10°C». 

За словами дорадника, на висоту критичної температури замерзання рідини клітини вельми впливає наявність бактерій, особливо штамів виду Pseudomonas syringae та Erwinia herbicola. Білки на клітинній мембрані цих бактерій є осередками кристалізації, на яких можуть утворюватися кристалики льоду. У результаті наявність тих бактерій на поверхні листка сприяє переохолодженню рідини в тканинах рослин і значному підвищенню температури замерзання (десь до –2°C).

«Обмеження наявності тих бактерій істотно збільшує стійкість рослин до пошкодження морозами», – підсумовує Роберт Сас.

Читайте також: Дорадник розповів про ефективний метод прогнозування приморозків