Овочі-Ягоди-Сад

Сливу обрізають на початку вересня

У підприємстві «Аграрна компанія 2004» холдингу Vitagro, що в Хмельницькій області одразу після збирання врожаю сливи обрізують механічним контурним обрізувачем, потім вручну видаляють грубі гілки та скорочують вертикальні прирости. При ранньому обрізуванні дерево кидає менше «жировиків» в встигає закласти плодову бруньку.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«У кінці серпня збираємо останній сорт Президент, інші –  раніше. Відразу після збирання врожаю, на початку вересня, по саду проходить італійський контурний обрізувач BMV, прорізає, так би мовити, коридори, формує дерева, – розповів Олександр Баран, агроном із садівництва «Аграрної компанія 2004». – Через тиждень після контурного обрізування працівники саду вручну видаляють грубу гілку по кроні й скорочують вертикальні прирости на довжину 25 см. Після обрізування обробляємо препаратом Топсін-М. Фактично в середині вересня слива вже готова до зимівлі».

Він пояснив, що попри розповсюджену думку, що обрізування плодових дерев краще робити після опадання листя, на практиці – навпаки: чим слива зеленіша, тим краще її обрізати. 

«По-перше, вона менше реагує на обрізування – тобто, коли дерево ще вегетує, то менш сприятливе до сильного росту на наступний рік, менше кидає «жировиків». Тому, якщо різати по листку, то нема проблем із силою росту. Для садівників це дуже важливо. І по-друге, дерево встигає закласти плодову бруньку», – сказав агроном із садівництва.

Читайте також: Реалізувати сливу допомогло зберігання в холодильнику