Сімейна ферма спаржі на 1-1.5 га має сенс, – виробник
Вирощування спаржі сім’єю без найманих працівників на площі від 1-1.5 га має економічний сенс, вважає фермер з села Горошине на Полтавщині Олександр Журавель.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
За словами виробника, рентабельність бізнесу залежить від його моделі: чи це єдина культура в господарстві, чи є холодильне обладнання, сховище, пакування, чи налаштований збут тощо.
«Якщо, приміром, фермер має в господарстві різні культури і спаржі в нього 20–30 соток, то я не певен, що він побачить суттєвий економічний ефект від такої площі, – підкреслив Олександр Журавель. – Але якщо мати 1–1,5 га спаржі й доглядати за ними всією родиною, без залучення найманих працівників, то має сенс».
Сам фермер з сім’єю торік посадив 1.5 га спаржі. Перший урожай цього року він зібрав 1.5 т продукції.
«Це нормальний результат, – підсумовує Олександр Журавель. – Наступного року зможу зібрати до 3 т з гектара, а пізніше розраховую на 5 т з гектара і більше».
Із часом він планує вийти на 10 га площ. «Щороку буду додавати по 1,5 га спаржі, – ділиться виробник. – Цього сезону я вже завіз та посадив нову партію саджанців, розширив палітру сортів. До того ж замовив касетну розсаду в українському підприємстві. Тобто в підсумку використаю кілька видів посадкового матеріалу».
Читайте також: П’ятирічна плантація спаржі дає 4 т/га пагонів, – фермер