Сік буряка покращує стан судин та роботу мозку
Учені Ексетерського університету (Велика Британія) встановили, що вживання соку буряка сприяє змішанню ротових бактерій, пов’язаних із більш здоровими судинами та роботою мозку, згідно з новим дослідженням людей у віці 70-80 років.
Про це повідомляється на сайті університету.
Повідомляється, що буряк та інші овочі, такі як салат, шпинат та селера, багаті на неорганічні нітрати, що за допомогою бактерій ротової порожнини перетворюється в оксид азоту, який, у свою чергу допомагає регулювати судини та нейромедіацію (хімічні повідомлення в мозку).
У новому дослідженні, проведеному Університетом Ексетера, взяло участь 26 здорових людей похилого віку. Два десятиденних періоди вони приймали добавки: одну з багатим нітратами соком буряка, а іншу – з безнітратним соком плацебо, який вони пили двічі на день.
Після вживання бурякового соку артеріальний тиск знизився в середньому на п’ять пунктів (мм рт. ст.).
«Зберігання здорової оральної мікробіоми в довгостроковій перспективі може уповільнити негативні судинні та когнітивні зміни, пов’язані зі старінням», – сказала сказала провідний автор, професор Енні Ванхатало з Університету Ексетера.
Читайте також: Експерт спрогнозував збільшення посівів картоплі, моркви та буряка і скорочення площ під капустою