Щороку Україна буде суттєво нарощувати виробництво лохини
Були часи, коли лохина спричинила справжній фурор серед ягідників України. Сьогодні інтерес до цієї ягоди помітно знизився і на те є ціла низка причин.
Про це повідомляє пресслужба Української плодоовочевої асоціації.
Як розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, надалі площі під лохиною вже не зростатимуть такими шаленими темпами, як то було колись.
«Лохина вже не така популярна як була колись. Я б особисто собі нову плантацію не закладав. Через війну темпи приросту площ сповільнились рази в два. Війна післявоєна криза, яка ще буде, від цього ще ніхто не тікав, а також бачення того, що лохина насправді не така вже рентабельна ягода, як хтось собі малював, сповільнлять темпи розвитку.
Прогноз у мене обережний. Розвиток буде, але не більше 10-20% зростання площ щорічно. Не думаю, що в лохину будуть зараз «бігти», як це було колись. Хіба що в Європі відбудеться щось глобальне і там зменшать площі під цією ягодою. Тоді ціна підніметься і доведеться це компенсувати», – каже фахівець.
В Україні ажіотаж на лохину минув, а війна його ще більше сповільнила, переконаний Тарас Баштанник. Однак, в межах Європи українська ягода найближчим набиратиме обертів.
«Україна буде щороку суттєво нарощувати виробництво лохини, орієнтовно на 2-2,5 тис. тонн. Також зростатиме експорт, і перш за все в країни Європи. Тільки за минулий сезон Україна спожила приблизно 11 тис. тонн лохини, це в умовах війни і релокації.
Однак внутрішній ринок у нас обмежений в цьому плані – десь на 15 тис. тон. Все, що буде більше від цієї позначки, доведеться експортувати, інакше у нас цю ягоду вже не буде куди подіти. Минулого року в Україні виростили приблизно саме стільки – 15 тис. тон, і орієнтовно 4 тисячі – експортували», – розповів Тарас Баштанник SEEDS.
Нагадаємо, експериментувати з сортами лохини сьогодні ризиковано.