Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Щеплений виноград продуктивніший та дає якіснішу продукцію

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Щеплена культура столового винограду значно продуктивніша аніж кореневласна, — про це пише журнал «Садівництво по-українськи».

У рамках доведення цієї тези фахівці профільної виноградарської установи України — ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» заклали дослід із порівняння продуктивності столового винограду за вирощування на підщепі Рипарія × Рупестріс 101-14 та у кореневласній культурі. Спостерігали за сортами Оригінал, Смєна та Одеський сувенір.

У сезоні — 2019 у щеплених і кореневласних насадженнях, закладених 2009 року на південних важкосуглинкових чорноземах без зрошення за схемою 3 × 1,5 м, де кущі були сформовані за типом двоплечого горизонтального кордону, порівнювали основні господарські показники.

Спостереження засвідчили, що у кореневласних рослин пагони розвивалися гірше. На щеплених лозах середня довжина приросту сягала 87–105 см, на кореневласних цей показник був меншим на 20–34 см.

У кореневласних рослин меншим був і діаметр міжвузля — середнє з трьох пагонів 3,1–4,9 мм, що на 1,5–2,9 мм менше, ніж на щеплених кущах.

Натомість у щеплених кущів сорту Одеський сувенір і Смєна плодоносних пагонів було на 31,6 та 37,7% більше порівняно з кореневласними рослинами цих сортів, у сорту Оригінал — на 6,3%.

У кореневласних кущів Одеський сувенір та Смєна порівняно зі щепленими рослинами спостережено зниження урожайності на 10 та 4,1 кг відповідно. Відмінності виявлено і за показником «середня вага грона». У щеплених рослин сорту Одеський сувенір — 332 г проти 240 у кореневласних, у щеплених лоз Смєна — 452 г проти 326 у кореневласних.

Довідка. Щеплену культуру винограду у Європі запровадили наприкінці 19 ст. — як захист від мікроскопічної попелиці філоксери, що колонізувала корені лоз й винищувала тисячі гектарів виноградників.

Шкідника завезли із Американського континенту, й стійкими до нього виявилися лише американські види винограду — V. rupestris, V. riparia, V. Berlandieri  або американсько-європейські гібриди, на них і почали щепити виноград.

Оскільки щеплення потребує значної ручної праці та матеріальних витрат, а на легких піщаних ґрунтах, які є також і на Півдні України, філоксера не здатна існувати, думки щодо доцільності в Україні щепленого виноградарства розділяються.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!