Садівники не поспішають закладати яблуневі сади з імунних до парші сортів
В Україні не створюють нові яблуневі сади з імунних до парші сортів. А продукція з тих, що закладені раніше, іде на експорт – за кордоном із неї виготовляють дитяче харчування.
На цьому наголосив власник фермерського господарства «Велесів сад» Олег Оврас.
«Моду на ринку яблук диктують не садівники, а оптовики, які закуповують яблука для торгових мереж, – пояснив він. – Ризикувати, купуючи новий і невідомий сорт яблук, вони не хочуть, адже попит зосереджено на кількох сортах. Це Голден Делішес, Ренет Симиренка, Джонаголд, Айдаред і Чемпіон».
Ще однією причиною, яка гальмує закладання нових садів з імунних сортів, – стереотипи щодо їхнього гіршого смаку й нижчої врожайності.
«Та це не стосується всіх імунних сортів без винятку, – підкреслив Олег Оврас. – Наприклад, дегустаційна оцінка сорту Топаз – 4,7 бала, як і у відомого сорту Голден Делішес».
Додати коментар