Овочі-Ягоди-Сад

Проти бактерій борються вірусами та іншими бактеріями

Проти бактерій борються вірусами та іншими бактеріями

Бактеріофаги — новий метод біологічного захисту, це віруси, адаптовані до паразитування на бактеріях. Вони можуть специфічно розмножуватися у відповідних бактеріальних клітинах-господарях, будучи нешкідливими для людей, тварин і рослин.

Також проти бактерій застосовують інші бактерії – бактеріоцини.

Про це повідомляється в огляді біопрепаратів для пізлязбиральної обробки від журналу «Плантатор».   

Зазначається , що у науковій літературі повідомлялося про ефективне використання бактеріофагів для трьох основних патогенів харчового походження: Salmonella enterica, Listeria monocytogenes і Escherichia coli. Значне зниження Salmonella enterica спостерігалося в дослідах на свіжій дині. Хоча бактеріофаги не змогли повністю усунути патогени харчового походження, їх можна використовувати як екологічно безпечну альтернативу хімічним дезінфекційним засобам для обробки деяких свіжих фруктів і овочів.

Видання додає, що бактеріоцини також визнані безпечними і зазвичай використовуються в комбінації з іншими засобами як захисні агенти рослинної сировини. Бактеріоцини — це речовини білкової природи, які проявляють бактерицидну або бактеріостатичну активність щодо бактерій близькоспоріднених видів. Вони виробляються великою кількістю бактерій і використовуються для біореконструкції, подовження терміну зберігання, клінічної антимікробної дії і контролю ферментаційної мікрофлори. Підвищений інтерес викликають бактеріоцини, що виробляються молочнокислими бактеріями, оскільки ці бактерії вважають корисними для здоров’я людини і виробництва продуктів харчування. 

«Наразі в комерційних цілях як харчові консерванти використовуються тільки два бактеріоцини: нізин, що продукується Lactococcus lactis, і карноциклін A, що продукується Carnobacterium maltaromaticum UAL307», – відзначає видання.

Читайте також: Бактерії Bacillus subtilis збільшили урожайність та покращили зберігання овочів