«Прогрес Бері» будує морозильник для органічних ягід
ФГ «Прогрес Бері», що в Краснокутському районі на Харківщині, будує цех вартістю 3 млн грн для заморожування органічної малини, суниці та інших ягід та експорту в Європу.
Про це повідомляє «Слобідський край».
Засновник «Прогрес Бері» Олег Кудлай розповідає, що в ЄС хороший попит на ягоди, адже українська літня малина з’являється раніше, ніж європейська осіння. Тому наші виробники завжди встигають продати ягоду в той час, коли в ЄС на неї дефіцит.
Раніше ягоди доводилось везти спочатку до Києва, потім до Житомира. У дорозі малина й ожина починають втрачати кондицію, через що псується якість. Тому підприємець вирішив побудувати власний морозильний цех.
Для цього роблять реконструкції в приміщенні колишньої пральні біля Краснокутського дендропарку.
«Ягоди будуть заморожуватися у кілька етапів, – йдеться у публікаці. – До цеху малина потрапляє з поля, де температура влітку може сягати +25…+30 градусів. У першому приміщенні ягоди переважуються і готуються до охолодження. У камері охолодження температура ягід знижується до +2 градусів. Далі ягоди переміщуються в камеру шокової заморозки до температури -21…-22 градуси. Таким чином можна буде переробити до 6 тонн ягід на добу».
Крім морозильних камер, у цеху облаштують і сортувальні столи.
Зазначається, що всі роботи з ремонту і обладнання цеху обійдуться приблизно в 3 млн грн. Поки що будівництво підприємець здійснює за власні кошти
Довідка: Перші 7 га малини «Прогрес Бері» закладені 2012 року. Нині господарство має 13,5 га малини, 2 га суниці і по кілька гектарів смородини й аґрусу.