Присадибні ділянки стають резерваторами шкідників картоплі
На відміну від багатьох інших культур, картопля має низьку конкурентність в агробіоценозах.
Уразливість картоплі зумовлюється біологічними особливостями культури, яка розмножується вегетативно, і тим, що більшість збудників хвороб можуть існувати в паразитичній активній формі: на картоплинні в період вегетації, в бульбах – під час зберігання.
Із 1,62 млн га, зайнятих під культурою, лише на 20 тис. га вона вирощується у спеціалізованих господарствах.
Основна маса насаджень припадає на дрібні селянські господарства, дачні та присадибні ділянки, які за відсутності сортозаміни та сортооновлення стають резерваторами шкідників і збудників хвороб.
Через це загострюєть питання захисту картоплі від фітофторозу та колорадських жуків, розширюється ареал карантинного об’єкта – золотистої картопляної нематоди.
Додати коментар