Овочі-Ягоди-Сад

Половину врожаю лохини втрачають через погане запилення

Половину врожаю лохини втрачають через погане запилення

Середня урожайність лохини в Україні дуже низька: у середньому 7-8 т/га, тоді як при правильному запиленні можна отримати до 15т/га, вважають українські вчені.


Для підвищення економічної ефективності вирощування лохини пропонується застосування керованого запилення ягідників, повідомили в рамках конференції у рамках програми USAID з аграрного і сільського розвитку «Ефективне бджолозапилення» під головуванням кандидата с/г наук, доцента кафедри конярства та бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Леонори Адамчук. 

Науковці стверджують, що на плантаціях лохини можна поєднувати запилення бджолами та джмелями. Це значно підвищує рентабельність плантацій та врожайність рослини.

Площа насаджень лохинги в Україні складає більше 2 тис. га, і вони постійно зростають.

«Тож бджолярі завжди можуть знайти адреси лохинових господарств й організувати там ефективний медозбір та запилення. Адже плантації лохини – добрий медонос, вважають фахівці. Дохід від продажу меду становить 85% від діяльності пасік. При цьому українські бджолярі збирають близько 50% від потенційного медозбору в країні», – повідомили у Чернятинському аграрному технікумі.