Овочі-Ягоди-Сад

Площу під картоплею збільшують малі та середні фермери

Минулорічні високі ціни на картоплю стимулювали малих та середніх фермерів до розширення площ під картоплею, тоді як великі компанії відмовляються від виробництво цього овоча на користь зернових та олійних.

Про це повідомляє «Інфо –Шувар».

 Фахівці ринку впевнені, що високі ціни минулого сезону стануть приводом для збільшення виробничих площ у комерційному секторі та населення, але не впевнені у тому, що це дозволить зібрати великий врожай», – зазначає видання.

Через кліматичні зміни ефективно вирощувати картоплю дедалі стає складніше та дорожче, а в господарствах населення це часто неможливо. 

«Захід України — головний виробничий регіон – став частіше страждати від літньої посухи, саме вона стала причиною падіння врожайності у 2019 році. Захиститись від посухи можна тільки сучасними технологіями, де зрошення – це головна і дуже дорога складова. Для прикладу, в країнах ЄС без зрошення картоплю майже не вирощують, всі необхідні витрати дотуються державою», – йдеться у публікації.
В Україні фермери вимушені розраховувати тільки на себе. Тому на фоні поступового збільшення площ у середніх та дрібних господарствах деякі великі комерційні проєкти згортають діяльність, переорієнтовуючись на вирощування зернових та олійних культур.

За даними Держстат України, щороку наша країна збирає близько 21-23 млн тонн картоплі, У 2019 році Україна зібрала близько 20 млн тонн картоплі — найгірший врожай за всю історію своєї незалежності.

Читайте також: Картоплярство намагаються включити у програму держпідтримки