Овочі-Ягоди-Сад

Площі під виноградниками технічних сортів зменшуються

Площі під виноградниками технічних сортів зменшуються

Щоб підтримувати загальну площу виноградників на рівні 39,1 тис. га, потрібно щорічно закладати приблизно 1,9 тис. га. Найбільше скорочуються площі виноградників у багатогалузевих господарствах, що не мають власної переробки.

Такі цифри озвучив у журналі «Садівництво по-українськи» Андрій Штірбу, завідувач відділу виноградарства ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» НААН України.

Розрахунки засновано на терміні продуктивного (плодоносного) використання виноградника, який триває з 5-го по 20-й рік його життя включно. Після двадцятирічного віку настає, як правило, період старіння рослин, коли поступово зменшується врожайність до такого низького рівня, що вирощувати виноград стає економічно недоцільним і його треба тільки викорчувати.

«Площі під виноградниками технічних сортів зменшуються, а закладання нових площ такі мізерні, що не дозволяють дотримуватися балансу», –  робить висновок науковець.

Це відбувається в основному в багатогалузевих господарствах, які не мають власної бази для переробки. А сприяє цьому, на думку фахівця, відсутність регуляторної політики держави у сфері закупівельних цін на технічний виноград.

«У той самий час найуспішнішими є спеціалізовані виноградно-виноробні підприємства, що мають сировинну базу, переробку і випускають готову до вживання продукцію, –  зауважує Штірбу. – На наш погляд, у майбутньому обсяги вирощування технічних сортів винограду залежатимуть саме від таких моделей господарювання».

Читайте також: Закон про терруарні вина поліпшив ситуацію з технічним виноградом