Овочі-Ягоди-Сад

Підщепу навчили затримувати бактеріоз

Підщепу навчили затримувати бактеріоз

Німецькі селекціонери вивели підщепу для яблуні, яка здатна затримувати у стовбурі бактерії фітоплазмозу.

Про це на Міжнародному практичному форумі «Інтенсивний сад: зерняткові, кісточкові, горіх» повідомив Йоханн Зуккау, представник компанії Lodder Unterlagen в Україні.

Підщепа Malus Malia, скорочено D2212(s), виведена на дослідницькій станції в Аренсбурзі (Північна Німеччина). Її найважливіша і унікальна властивість полягає в тому, що бактерії фітоплазмозу, що переміщаються взимку зі стовбура в корені, не потрапляють назад у рослину з підщепи навесні. Внаслідок цього бактерії не переживають зиму.

«Це досить сильноросла підщепа, яка поки не використовується у професійному садівництві, але її селекція триває, — сказав Зуккау. — Її здатність затримувати фітоплазмоз — дуже цікаве явище, яке необхідно додатково вивчити та впровадити у професійну сферу».

Аналогічний винахід зробив Центр сільськогосподарських технологій Аугустенберга, який вивів сорти Prunus x michauxii Refia Virutherm 1(s) та 2(s), стійкі до парші, грушової гнилі та не дозволяють бактеріям фітоплазмозу пережити зиму.

Читайте також: Німці продовжили виробляти підщепи спільно з українцями