Овочі-Ягоди-Сад

Пагони малини діаметром менше олівця знижують якість урожаю

Пагони малини діаметром менше олівця знижують якість урожаю

Зайві пагони на малині викликають проблеми з грибними захворюваннями, затіняють інші пагони та погіршують якість плодів.

Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

«Більше пагонів — більший врожай, але зменшується розмір ягід, – пояснює Моніка Беняш, професорка Краківського сільськогосподарського університету (Польща). – Слід пам’ятати, що малина має величезний потенціал росту. А початківцям часто шкода обрізати зайві пагони».

Щоб отримувати великі ягоди, вона радить вирізати пагони так, щоб у шпалері було повітря та світло, та ті пагони, які мають діаметр менше олівця. Надлишок молодих пагонів видаляють, починаючи від найслабших, та тих, що ростуть далеко від материнської рослини.

«Після плодоношення більшість виробників зрізує пагони біля самої землі. Наступного року вони відростають, – розповідає Беняш. – У деяких країнах (у Швейцарії, деяких районах Франції) однорічні пагони зрізують до половини, тоді раніше збирають урожай. Обрізання стебла до половини – це дискусійне питання».

Читайте також: Чорно-жовто-червона суміш малини дорожча за однотонну