Овочі-Ягоди-Сад

Овочевий горох перестигає за добу

Овочевий горох/фото Jean-Michel GARCIA/ Unsplash

Збирання овочевого гороху – найвідповідальніший момент у консервного заводу «Консерваторія», що в місті Коломия Івано-Франківської області. Адже культура уза спекотної погоди достигає стрімко: зранку її збирати ще рано, в обід – якраз, а ввечері – вже пізно.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Зазвичай у господарстві починають сіяти овочевий горох 6 квітня, але цього року змістили терміни на 19–20 квітня через дощі. Горохова посівна тривала майже до середини травня», – йдеться у публікації. 

Зазначається, що ця культура чутлива до грибних хвороб: кореневих гнилей, борошнистої роси, сірої гнилі, відтак потребує посиленого захисту за допомогою фунгіцидів, якими ліпше працювати на випередження, тобто вносити превентивно. Окрім протруювання, перед посадкою проводять інокуляцію насіння гороху ризобактеріями для покращення фіксації атмосферного азоту. 

«Але найвідповідальніший і найскладніший момент у вирощуванні овочевого гороху — збирання, адже його дозрівання може відбуватися стрімко. За певної температури й вологості горошок дозріває протягом доби: зранку його збирати ще рано, в обід — якраз те, що треба, а ввечері — вже запізно», – пише видання.

Читайте також: У «Консерваторії» солодку кукурудзу для консервації вирощують конвеєром