Овочі-Ягоди-Сад

Останнє оброблення виноградників ретардантами здійснюють за місяць до збирання врожаю

Останнє оброблення виноградників ретардантами здійснюють за місяць до збирання врожаю

Під впливом ретардантів гальмується ріст клітин молодого стебла виноградника у довжину і посилюється їх поділ у поперечному напрямку, що підсилює розвиток механічних тканин, збільшує діаметр пагонів.

До ретардантів належать препарати на основі діаміназиду, Алар (В-995), Амо-1618, фосфон та інші.

Ретардант на основі хлорхолинхлориду – найбільше вивчеий і поширений у виноградарстві екс-СРСР, він добре розчиняється у воді, легко проникає у рослину.

Оброблення сильнорослих пізньостиглих сортів столового винограду 0,1-0,2%-вим розчином хлорхолинхлориду сприяє ранньому припиненню росту пагонів, покращує їх визрівання та стійкість до морозу.

Обприскування кущів препаратом на основі цієї діючої речовини виконують 2-4 рази в період інтенсивного росту пагонів (травень-червень) із 7-10-денним інтервалом між операціями.

Прийом сприяє збільшенню розмірів ягід і грон. Максимальний ефект від застосування препарату досягається через 10-15 днів.

Останнє оброблення виконують не пізніше ніж за місяць до збирання врожаю.

Особливо ефективне застосування ретардантів на ушкоджених морозом кущах винограду, у яких паростеві пагони майже не несуть урожаю, погано визрівають і, як наслідок, дуже вразливі до дії низьких температур.

Довідка

Ретарданти – синтетичні регулятори, що пригнічують вегетативний ріст стебла (однорічних пагонів), підвищують стійкість рослин до несприятливих умов середовища.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!