Органічне овочівництво зменшує трудову міграцію
Органічні технології вирощування овочів та фруктів потербують більше ручної праці та зменшують трудову міграцію, переконаний Роман Дяжук, власник ТОВ «Дунайський аграрій», що в селі Саф’яни на Одещині.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«У сезон у нас працює сто і більше мешканців Саф’янів та сусідніх сіл, – розповів Роман Дяжук. – Є такі, для кого не проблема подолати 45 км в один кінець. Але вони щодня повертаються додому, а не в тимчасове житло десь у Польщі чи Чехії».
Аби в усіх робітників була робота, «Дунайський аграрій» вирощує різні культури різних термінів достигання.
«Щоб люди зайшли в поле у березні й вийшли якомога пізніше, – уточнив фермер. – Якщо для них упродовж всього сезону знайдеться робота, то мені під час збирання великих обсягів кавунів чи персиків ніколи не бракуватиме робочих рук».
Але це не пошук роботи заради роботи, – запевняє Роман Дяжук.
Органіка потребує багато ручної праці.
«Приміром, ми не встигли провести механізовану культивацію або пройшли рясні дощі й техніка не може зайти в поле, а бур’ян піднявся. Тоді в поле виходять люди. На просапуванні столових буряків цього сезону в нас працювало понад 20 чоловік. Що би ми робили без них?», – каже аграрій.
Читайте також: Українська канталупа