Овочі-Ягоди-Сад

Науковці отримали нові дані про вплив NPK на внутрішні тканини груші

Науковці отримали нові дані про вплив NPK на внутрішні тканини груші

На початковому етапі формування плодів груші застосування додаткового мінерального живлення не впливає на розміри клітин паренхіми. Надалі за рахунок застосування мінеральних добрив N90Р60К90, Фон + N30К30 та Фон + N30 під час росту плодів параметри паренхімних клітин збільшуються.

До такого висновку дійшли науковці Уманського національного університету садівництва у результаті досліджень сортів Основ’янська та Конференція.

«Структура паренхіми плодів груші відіграє провідну роль при збиранні плодів і подальшому їх зберіганні для товарної реалізації, – написав у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» Роман Яковенко, доктор наук, професор Уманського університету. – Важливе значення за цього мають розміри та структура клітин паренхіми, від яких залежить механічна міцність плоду та дегустаційні якості».

Визначення анатомічної будови плодів важливо для встановлення придатності їх до транспортування та довготривалого зберігання, додає науковець. Важливим теоретичним моментом також вважається встановлення розмірів паренхімних клітин м’якуша плодів для визначення смакових властивостей свіжо нарізаних фруктів.

Читайте також: Гормон рятував урожай груші через тиждень після приморозку