Овочі-Ягоди-Сад

На вибір сорту яблунь впливають три групи факторів

На вибір сорту яблунь впливають три групи факторів

Вибір сорту яблунь залежить від ринків, кліматичних умов саду та стійкості рослин.

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Матіас Міттермайр, менеджер із продажу та консалтингу компанії Griba (Італія).

Він зазначає, що чинники, які визначають вибір сорту, можна розбити на кілька груп: Чинники, пов’язані з ринком і споживачем.

  • По-перше, треба визначити, яким є ваш цільовий ринок та які пріоритети на ньому домінують серед споживачів. Які яблука їм більше подобаються: жовті, червоні або зелені, більш солодкі або більш кислі. Скажімо, на півночі більше полюбляють кислуваті яблука, а на півдні — солодкуваті. В Індії та країнах Африки люблять червоні яблука, в Іспанії — жовті. Пропозиція яблук на ринках завжди велика, і ваше завдання як виробника бути готовим запропонувати саме той продукт, який буде популярним на вашому цільовому ринку. 
  • Чинники, пов’язані з кліматом та довкіллям. Це температура, рівень вологості, розміщення плантації, умови ґрунту, зміни клімату. Наприклад, на тих територіях, де ростуть яблука з не дуже насиченим кольором, краще вирощувати клони, які за своєю природою забезпечуватимуть насиченіший колір. А у тих регіонах, де колір яблук і так гарний, можна зосередитися на клонах з іншими характеристиками. Безглуздо висаджувати пізній сорт, який просто не встигне дозріти на вашій території. 
  • Чинники, пов’язані з виробництвом. Краще забарвлення клонів дає можливість продавати вищим класом та за вищою ціною, також можна робити меншу кількість обробок через стійкість сорту.

Читайте також: Вінницькі яблучники замінюють сортовий склад з прицілом на експорт