Овочі-Ягоди-Сад

На Херсонщині запрацював мінізавод з виробництва кавунового меду

На Херсонщині запрацював мінізавод з виробництва кавунового меду

У місті Гола Пристань Херсонської області запрацював мінізавод з виробництва кавунового меду (бекмесу). Створив його разом з сином-фермером керівник проекту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко.
Про це повідомляє «Голос України».

Для запуску виробництва фермер взяв пільговий кредит під 5% за обласною програмою розвитку харчової та переробної галузі на 97 тис. грн, а також вклав 150 тис. грн власних коштів. 

Інвестицій вистачило на обладнання та приміщення, стилізоване під сільську хату.

Цього року Олександр Долинко планує виготовити близько 1 тонни бекмесу. Він упевнений, що зі збутом проблем не буде, адже відвідувачі екохуторов активно купують продукцію.

Крім того, ведуться переговори з великим замовником – одна з київських фірм планує купувати і реалізувати через свою мережу. Однак виникає питання сертифікації цього продукту.

«Технологія виготовлення бекмесу нехитра – випарювання соку. Але значні обсяги вимагають і налагодження виробництва, постачання сировини. На тонну продукту піде майже 25 тонн кавунів. Але головне, що вони стануть в нагоді будь-які: і деформовані, і занадто маленькі, які зазвичай залишають на баштані перегнивати після збору кондиційної ягоди. Тому для фермерів це можливість перетворити відходи в якісний товар, що дозволить отримати додатковий прибуток», – розповів власник мінізаводу.

Читайте також: Завдяки ягідному господарству хати в селі подорожчали в 10 разів