Механічне обрізування саду збільшує відсоток плодів першого сорту
Оптимізувати технологію вирощування яблук можна шляхом реконструкції існуючого саду або посадки нового. Реконструкція саду за рахунок зміни крони передбачає перехід на механічне обрізування (плодову стіну), що має багато переваг.
Про це під час Міжнародного практичного форуму «Інтенсивний сад» розповіла консультант з вирощування зерняткових, голова ФГ «Горизонт» Анна Сахончик.
У господарстві «Горизонт» випробовують нові технології вирощування зерняткових, що націлені на збільшення врожайності та відсотка виходу яблук першого сорту й допомагають механізувати якомога більше процесів у саду.
Зокрема, технологію механічного обрізування ФГ «Горизонт» уже впровадило з багатьма господарствами й вона підтвердила свою ефективність. Та все ж дуже багато фермерів допускають помилки.
«Щоб отримати такий самий або навіть вищий урожай за цієї технології, потрібна більша кількість гілок, але вони мають бути коротшими. Багато фермерів видаляє занадто багато гілок і потім не можуть вийти на потрібну врожайність. Тому під час переходу на механічне обрізування важливо дотримуватися відповідних правил, що відрізняються від правил звичайного обрізування. Також багато фермерів думають, що якщо впровадили механічне обрізування, то зимою можна відпочивати. Насправді це не так. Але все ж ця технологія надає дуже багато можливостей», – зазначає Анна Сахончик.
За її словами, перевагами механічного обрізування є:
- Краще забарвлення плодів (завдяки кращому доступу світла).
- Зменшення сили росту.
- Формування більшої кількості квіткових бруньок.
- Зменшення затрат на робочу силу (проте не повна відмова від неї).
- Легший збір плодів.
- Можливість механізації інших процесів: механічного проріджування, механічного видалення листків, тощо.
«Літнє обрізування для покращення забарвлення та механічна дефоліація листків значно покращують якість продукції та збільшують вихід плодів першого сорту. Також варто відзначити, що у проведенні механічного обрізування на крупноплідних сортах (наприклад, Джонаголд) ми суттєво зменшуємо витрати на людські ресурси. Після виконання операції на гектарі саду можна залучити до роботи 15-30 людей на годину. А от у вирощуванні дрібноплідних сортів (Гала чи Голден), де потрібно більше ручної доробки, кількість часу на обрізування можна зменшити вдвічі», – відзначає Анна Сахончик.
Раніше ми повідомляли, механічне обрізування дає більшу врожайність плодової стіни саду.